Een initiatief van


Adreswijziging of
direct hulp nodig?
Klik hier

Waarom dit meldpunt?

Ruim 90 procent van de Nederlanders wil thuis ouder worden, met alleen noodzakelijke hulp of ondersteuning. Dat komt overeen met nieuw beleid van de overheid: mensen kunnen alleen nog in een zorginstelling wonen als het echt niet anders kan en mantelzorgers en familie krijgen een grotere rol in de zorg.

Er verandert nogal wat. Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor ondersteuning thuis, zorgverzekeraars voor verzorging en verpleging thuis. Mensen die al in een zorginstelling woonden mogen daar ook blijven. Toch hebben ook zij met de veranderingen te maken: omdat er veel minder mensen in een instelling gaan wonen zullen afdelingen leeg komen te staan en veel bewoners moeten verhuizen.

ANBO vindt de visie van het kabinet goed: mensen willen thuis oud worden, in hun eigen omgeving. Echter, gemeenten krijgen er heel veel taken bij zonder dat daar extra geld tegenover staat. Ook ontberen ze menskracht en expertise én mogen ze veel beleid zelf vormgeven. ANBO maakt zich daar zorgen om. Zeker omdat gemeenten nog maar heel even de tijd hebben om voor te bereiden. Daarom opent ANBO het meldpunt dezorgonzezorg.nl, waar klachten, hulpvragen, positieve geluiden en wensen achtergelaten kunnen worden. Wij bundelen alle meldingen en bieden ze maandelijks aan aan de mensen die erover gaan: de staatssecretaris en zijn ambtenaren. Voor structurele misstanden én positieve geluiden zoeken we publiciteit.

Ook ANBO wil dat deze grootschalige zorghervorming een succes wordt. Daarom zitten we er bovenop!

Om te waarborgen dat de inhoud op deze website correct en gerelateerd is aan het onderwerp zorg hebben we enkele spelregels opgesteld. 

Een initiatief van: ANBO dé belangenbehartiger voor senioren  |  Spelregels

Ontwerp & realisatie: Nilsson